فهرست مطالب

مطالعات تجربی حسابداری مالی - پیاپی 57 (بهار 1397)

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 57 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی ثقفی، مظفر جمالیان پور* صفحات 1-23
    تغییر طبقه بندی یکی از راهکارهای جدید برای مدیریت سود است که اخیرا به عنوان موضوعی در حوزه پژوهش های حسابداری مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش به بررسی چگونگی اندازه گیری و وجود آن در بازار سرمایه ایران پرداخته شده است. نتایج پژوهش بر روی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1381 لغایت 1393 نشان داد که شرکت ها از تغییر طبقه بندی به عنوان یک ابزار مدیریت سود استفاده کرده اند. به علاوه پژوهش به بررسی این موضوع پرداخت که تعامل میان روش های مختلف مدیریت سود چگونه است و به این نتیجه رسید که شرکتها به ترتیب از مدیریت رویدادهای واقعی، مدیریت اقلام تعهدی و تغییر طبقه بندی استفاده می کنند. به بیان دیگر شرکت ها با توجه به میزان استفاده از دو روش مدیریت سود (رویداد واقعی و اقلام تعهدی) اقدام به تعیین میزان تغییر طبقه بندی کرده اند. افزون بر این، نتایج پژوهش نشان داد که بحران مالی در میزان استفاده و چگونگی استفاده از تکنیک های مدیریت سود نقش بسزایی دارد..
    کلیدواژگان: تغییر طبقه بندی، مدیریت سود، تقابل میان روش های مدیریت سود، بحران مالی
  • محمدعلی آقایی، حسن حسنی*، حسن باقری صفحات 24-47
    در پژوهش حاضر، تاثیر توانایی مدیریتی بر اجتناب مالیاتی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مورد مطالعه قرارگرفته است. شاخص‎های مورد استفاده برای سنجش اجتناب از پرداخت مالیات، نرخ موثر مالیاتی دفتری، نرخ موثر مالیاتی نقدی و نرخ موثر مالیاتی نقدی بلندمدت هستند. نمونه آماری شامل 122 شرکت از شرکت‎های پذیرفته شده در بورس تهران است که طی سال‎های 87 تا 93 بررسی شده اند. نتایج نشان می دهد بین توانایی مدیریتی و هر سه معیار استفاده شده برای اجتناب از پرداخت مالیات، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد؛ بدین معنی که مدیران تواناتر، بیشتر درگیر فعالیت های اجتناب مالیاتی می شوند که منجر به کاهش پرداخت های مالیات توسط شرکت می گردد. از طرفی، نتایج نشان دهنده این است شرکت هایی که عملکرد بهتری دارند مدیران با سطح توانایی بالا کمتر درگیر فعالیت های اجتناب مالیاتی می شوند.به طور کلی، نتایج پژوهش نشان می دهد علاوه بر ویژگی های شرکت، توانایی مدیریتی بر رفتار اجتناب مالیاتی شرکت موثر است.
    کلیدواژگان: توانایی مدیریت، اجتناب مالیاتی، نرخ موثر مالیاتی، تحلیل پوششی داده ها
  • فرخ برزیده*، سیدمصطفی حسن زاده دیوا صفحات 49-72
    بنا بر نظریه ی اقتصادی، مولفه یصنعت محور عملکرد شرکت ها نسبت به مولفه ی شرکت محوراز پایداری بیشتری برخورداراست.این مقاله شواهدی را در تایید این گفته به دست داده و پایداری نسبی سودصنعت محور و سود شرکت محور را مورد آزمون قرار می دهد.بدین منظور از اطلاعات 135 شرکت از 12 صنعت طی سال های 1386 تا 1393 استفاده شده است.در این پژوهش فرضیه ها با استفاده از رگرسیون چندمتغیره و نرم افزار ایویوز بررسی شد.  مطابق پیش بینی ها نتایج حاکی از آن بود که سود صنعت محور به میزان قابل توجهی از سود شرکت محور پایدارتر است. همچنین سود صنعت محور و سود شرکت محور به دو جزء جریان نقدی و اقلام تعهدی تجزیه شدند. نتایج بررسی این چهار مولفه سود نشان داد جریان وجوه نقد صنعت محور پایدارترین مولفه سود بوده و اقلام تعهدی شرکت محور از کم ترین پایداری برخوردار است. علاوه بر این کل صنایع به دو گروه همسان و ناهمسان تقسیم شده و پایداری جزء صنعت محور و شرکت محور سود در این دو گروه موردبررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود که سود صنعت محور در صنایع همسان پایدارتر از سود صنعت محور در صنایع ناهمسان است. همچنین همسانی یا عدم همسانی در پایداری سود شرکت محورتاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: اقلام تعهدی، جریان وجوه نقد، پایداری، سود صنعت محور، سودشرکت محور
  • موسی بزرگ اصل، بیستون صالح زاده*، مهسا محمدی صفحات 73-94
    در این تحقیق، با استفاده از اطلاعات مالی 76 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره شش ساله از ابتدای سال 1387 تا پایان سال 1392، رابطه بین توانایی مدیریت و ناکارایی سرمایه گذاری بررسی شده است. توانایی مدیریت استعداد فرد یا افرادی که وظیفه مدیریت سازمان را بر عهده دارند و ناکارایی سرمایه گذاری، چشم پوشی از سرمایه گذاری در پروژه های با خالص ارزش فعلی مثبت یا انتخاب پروژه هایی با خالص ارزش فعلی منفی تعریف شده است. به منظور اندازه گیری توانایی مدیریت از مدل دمیرجیان و همکاران (2012) و ناکارایی سرمایه گذاری از مدل اصلاح شده بیدل و همکاران (2009) توسط چن و همکاران (2011) استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد مطابق ادبیات موجود، بین توانایی مدیریت با ناکارایی سرمایه گذاری رابطه معکوس وجود دارد اما این رابطه از نظر آماری با اهمیت نمی باشد.
    کلیدواژگان: توانایی مدیریت، استعداد مدیریت، ناکارایی سرمایه گذاری، کارایی سرمایه گذاری
  • فرهاد فلاح نژاد، حسین فخاری*، شهریار زروکی صفحات 95-122
    این پژوهش در راستای تبیینبرآورد میثاق محدود کننده محافظه کاری در حسابداری، به بررسی مدل برآورد محافظه کاری باسو (1997) و مدل تعمیم یافته نیکلز(2010)پرداخته و ایرادات واردشده بر این مدلها را از دیدگاه میزان اعتبار و قابلیت تعمیم نتایج پژوهش های انجام شده در این خصوص بررسی می نماید. بر همین اساس ضمن تبیین مشکلات مورد بحث، راه کارهای لازم جهت رفع آن و ارتقای مدل به سطح بالاتری جهت برآورد محافظه کاری ارائه می کند. جهت انجام بررسی ها از داده های مربوط به نمونه ای متشکل از 87 شرکت طی سال های 1385 تا 1395 استفاده شده است. همچنین جهت آزمون مدل ها علاوه بر تخمین زن معمول ایستا از برآورد کننده پانل پویا (روشGMM-sys) جهت برآورد مدل ها استفاده می شود. نتایج این پژوهش نشان داد که مدل تعدیل شده جدید نتایج مناسبتری در خصوص برآورد محافظه کاری نسبت به مدل اولیه باسو و مدل تعدیل شده نیکلز ارائه داده و روش پویا در تخمین مدل ها از روش ایستا مناسب تر است. در نهایت پژوهش حاضر نشان داد نتایج ناشی از تحقیقات پیشین که از مدل باسو جهت برآورد محافظه کاری استفاده نموده اند باید با احتیاط بیشتری مورد ملاحظه قرارگیرند و کاربرد آنها در بازار های سرمایه نیازمند بازنگری است.
    کلیدواژگان: محافظه کاری، مدل باسو، بازار سهام، ارزش دفتری، روش پویا
  • مهدی بهارمقدم، حسین جوکار* صفحات 123-146
    مطالعات متعددی در بورس اوراق بهادار تهران به بررسی تاثیر کیفیت حسابرسی بر تصمیمات سرمایه گذاران در بازار پرداخته اند؛ اما سمت و سوی بیشتر این مطالعات صرفا بر اصل عقلایی بودن عامل های اقتصادی و مستندسازی رابطه بین کیفیت حسابرسی و قیمت سهام متمرکز بوده است و واکنش مستقیم بازار به معیارهای کیفیت حسابرسی را نشانه هایی از تاثیر حسابرسی بر تصمیمات سرمایه گذاران بیان کرده اند و به ندرت نقش حسابرسی مستقل را بر رفتارهای احساسی سرمایه گذاران در بازار بررسی نموده اند؛ از اینرو هدف اصلی این پژوهش، بررسی اثر تعدیل کنندگی کیفیت حسابرسی بر تمایلات سرمایه گذاران در قیمت گذاری سهام است. کیفیت حسابرسی بوسیله متغیرهای مشاهده پذیر نوع گزارشات و اندازه حسابرس اندازه گیری می شود و برای سنجش تمایلات سرمایه گذاران از یک شاخص ترکیبی، متشکل از پنج معیار خرد و دو معیار کلان اقتصادی استفاده شده است تا بتوان اثرات کلان اقتصادی را نیز کاهش داد. بدین منظور، نمونه ای متشکل از 560 سال- شرکت طی سال های 1387-1394 با استفاده از رگرسیون چند متغیره تعدیل شده بررسی شده است. نتایج پژوهش نشان داد گزارشات حسابرس اعتماد سرمایه گذاران به اطلاعات حسابداری را تقویت می کند و بر تمایلات سرمایه گذاران در قیمت گذاری سهام تاثیر می گذارد؛ اما اندازه حسابرس دارای اثر تعدیل کنندگی نمی باشد و تاثیری بر تمایلات سرمایه گذاران در بازار سرمایه ندارد.
    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، تمایلات سرمایه گذاران، قیمت سهام
  • مهدی عرب صالحی، نرگس حمیدیان*، هادی امیری صفحات 147-170
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش عدم اطمینان اطلاعات حسابداری بر واکنش سرمایه گذاران به اعلام سود شرکت ها و همچنین واکنش به اخبار خوب سود است. بدین منظور نمونه ای شامل 162 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1384 تا 1394 انتخاب گردید. برای محاسبه عدم اطمینان اطلاعات از سه معیار کیفیت اطلاعات، عدم اطمینان جریان های نقدی به روش سنتی و روش شرکت همسان شده استفاده گردید. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد زمانی که عدم اطمینان بالایی در اطلاعات شرکت ها وجود دارد (نسبت به عدم اطمینان پایین)، واکنش سرمایه گذاران نسبت به اعلام سود کمتر است. همچنین در شرایط عدم اطمینان بالا، سرمایه گذاران نسبت به اخبار خوب سود واکنش کمتری از خود نشان می دهند که این واکنش کمتر با رویکرد محافظه کاری همخوانی دارد.
    کلیدواژگان: اعلام سود، بازده غیرعادی، عدم اطمینان اطلاعات، کیفیت اطلاعات
|
  • Ali Saghafi, Mozaffar Jamalian Pour * Pages 1-23
    Classification shifting announced as new tools for earning management and become new subject for accounting research. In this article, we explore how classification shifting must measure and probe position of this tools in listed companies at Iranian stock exchange. For this purpose we gather data for firms from 2002 to 2014. Research results show that companies used classification shifting as a tools for managing earning. Also, research explore that this tools use in trade off position from other common earning management tools. In fact firms used in order real management, accrual management and lastly classification shifting. In addition, results show that financial crisis is important factor for using this tools
    Keywords: classification shifting, earning management, tradeoff between earning management tools, financial crisis
  • Mohammad Ali Aghaei , Hassan Hassani *, Hassan Bagheri Pages 24-47
    In this study, the effect of managerial ability have been studied on tax avoidance in the companies listed in Tehran Stock Exchange. The Indicators used to measure avoid paying tax are the book effective tax rate, the cash effective tax rate and long-run cash effective tax rate. The sample includes 122 companies listed in Tehran Stock Exchange for 87 to 93.  The results showed that there is positive significant relationship between managerial ability and the three proxies used to avoid paying taxes. This means that higher ability managers engaging in more tax  avoidance  activities  that  reduce  their  firms’  cash  tax  payments. On the other hand, the results indicate that firms have good performance, managers with a high level of ability engaging in less tax  avoidance  activities. In general, the results show that in addition to the features of the firm, managerial ability influences the tax avoidance behavior of the firm.
    Keywords: Managerial Ability, Tax Avoidance, Effective Tax Rate, Data Envelopment Analysis (DEA
  • Farokh Barzideh *, Seyed Mostafa Hasanzadeh Diva Pages 49-72
    According to economic theory, industry-wide component of firm performance is more persistent than the firm- specific component. This paper provided evidence on this assertion and examines the relative persistence of industry-wide profit and firm-specific profit. For this purpose the information of 135 companies from 12 industries in the years 1386 to 1393 were used. Consistent with the predictions the results showed that the industry-wide profit is remarkably more persistent than firm-specific profit. Also the industry-wide profit and the firm-specific profit were analyzed to cash flow and accruals. The study of these four components showed that the industry-wide cash flow was the most persistent component and the firm-specific accruals is the least persistent. Moreover the whole industry was divided into two groups of similar and dissimilar and the persistence of industry-wide profit and firm-specific profit were examined in the groups. As a result the industry-wide profit in similar group was more persistent than that in dissimilar group. In addition similarity or dissimilarity has no effect on persistence of firm-specific profit.
    Keywords: Accruals, Cash Flow, Persistence, Industry-Wide Profit, Firm-Specific Profit
  • Musa Bozorgasl, Bistoon Salehzadeh *, Mahsa Mohammadi Pages 73-94
    In the present paper the relationship between managerial ability and investment inefficiency has been investigated using financial information of 76 Tehran stock exchange listed companies for a six year from the beginning of 1387 to the end of 1392. Managerial ability is defined as talent of individual or individuals who have undertaken the management of a certain organization, and investment inefficiency as renouncing investment on positive net present value projects or choosing negative net present value ones. In order to measure the managerial ability the model developed by Demirjian et al.(2012) and to measure investment inefficiency the Chen et al.’s expanded version (2011) of the model developed by Biddle et al. (2009) was used. The results of this investigation shows that, according to the review of literature, there is an inverse relationship between managerial ability and investment inefficiency; however, this relationship is not statistically significant
    Keywords: Managerial Ability, Managerial Talent, Investment Inefficiency, Investment efficiency
  • Farhad Fallahnezhad, Hossien Fakhari *, Shahriar Zaroki Pages 95-122
    To explain the estimation of conservatism as a limiting covenant in accounting, the current paper discussed Basu (1997) conservatism model and Nichols (2010) generalized conservatism model and examined the problems about these models  as regards the validity and generalizability of the results of the research on this topic .Accordingly, the discussed problems were explained and the solutions for solving these problems and upgrading the model to estimate conservatism were presented. The data from 2006 to 2016 on 87 corporations were used to carry out the investigations. Also, in addition to the static routine estimator, the dynamic panel estimator (the GMM-sys method) was used to test and estimate the models. The current research results revealed that the new modified conservatism estimation  model yielded more appropriate results than the original Basu model and Nichols generalized model. Moreover, it indicated that the dynamic method of model estimation is more suitable than the static one. Finally, the current research showed that the results of the previous research conducted using Basu model to measure conservatism should be considered more cautiously and their application in the capital markets calls for re-examination
    Keywords: Conservatism, Basu Model, Share Market, Book Value, Dynamic Method
  • Mehdi Baharmoghaddam, Hossein Jokar * Pages 123-146
    Several studies in Tehran Stock Exchange have examined the effect of audit quality on investment decisions in the market, but toward most of these studies are based solely on the principle of rationality of economic agents and documentation of the relationship between audit quality and stock price and the direct reaction of the market to the audit quality criteria are indicative of the effect of audits on the investors' decisions and rarely examine the role of independent auditors on the emotional behaviors investors in the market. So, this paper the main purpose is investigating the effect of moderating audit quality on investor sentiment in stock pricing. In this study, to measure the audit quality, it has been used the observable variables such as the type of audit opinion, audit size and investor sentiment was measured by using five criteria of microeconomic and two macroeconomic criteria. For this purpose, sample of 560 years-company, during the years 2009-2016 was investigated using modified multivariate regression. The results show that the auditor's reports strengthens investor confidence to accounting information and affect the investors' sentiment in stock pricing, but the size of the auditor is not moderating and has no effect on the investors' sentiment in the capital market.
    Keywords: Audit Quality, Investor Sentiment, Stock Market Price
  • Mehdi Arabsalehi, Narges Hamidian *, Hadi Amiri Pages 147-170
    The purpose of this study is investigating the role of accounting information uncertainty on investors’ reaction to earnings announcement, as well as investors’ reaction to good earnings news. For doing so, a sample of 162 listed companies in the Tehran Stock Exchange in the period 1384 to 1394 have been selected. Three criteria including information quality, cash flows’ uncertainty (traditional and matched- firm method) were used for calculating the information uncertainty. The results of hypotheses test indicated when there is high information uncertainty (compared to low uncertainty), investors’ reaction to earnings announcement is less. Also, under high uncertainty, investors display less reaction to good news that this response is consistent with the conservatism approach.
    Keywords: Earnings Announcement, Abnormal Return, Information Uncertainty, Information Quality